Pressemelding – Nasjonal satsning på veksthusforskning

des 12, 2016

Nasjonal satsning på veksthusforskning ved NIBIO Særheim

 

 

BIONÆRs programstyre i Norges forskningsråd, har bevilget drøyt 34 millioner kroner til prosjektet: ‘Bioøkonomisk produksjon av ferske veksthusgrønnsaker (2016-2019)’, som ledes av Michel Verheul ved NIBIO Særheim.

 

Prosjektet skal rette søkelyset på fremtidig veksthusproduksjon av ferske grønnsaker i Norge.

 

Hovedmålene er å øke og styrke tverrfaglig kunnskap og kompetanse om bærekraftige, lukkede produksjonssystemer i veksthus, forbedre matsikkerheten, intensivere produksjonene samt stimulere konsumet av trygge og sunne grønnsaker av høy kvalitet.

 

Vi har en klar visjon om helårsproduksjon uten bruk av fossil energi, uten bruk av kjemiske plantevernmidler, uten CO2 utslipp og uten utslipp av næringsstoffer. Det skal produseres en større andel av gode, ferske og sunne grønnsaker, mens avrenning og planterester fra veksthus samt svinn i salgsleddet skal minimaliseres og gjenbrukes. Moderne tekniske hjelpemidler for monitoring av plantevekst og styring av veksthusklima skal testes i et nytt, oppdatert veksthus på Særheim før det kan tas i bruk. Gartnerinæringen står overfor store omstillinger som krever høy investering. Resultatene fra forsøksveksthus vil brukes i modeller for å estimere lønnsomhet av framtidas veksthus. Bærekraft vil bli estimert ved å gjennomføre livssyklusanalyser.

 

Største delen av midlene skal gå til utdanning av tre stipendiater/ post-docs, noe som vil være med å styrke nasjonal forsker kompetanse til nytte for grøntsektoren. FoU staben på Særheim skal stå for hoveddelen av forskning, veiledning og rådgiving. FoU arbeidet gjennomføres i samarbeid med Universitet i Stavanger, Nofima Stavanger, PlantChem, NMBU (Ås), Wageningen Universitet (Nederland) og Hasselt Universitet (Belgia). ISS Facility Services AS utvikler salatbarer og lunsjretter i mange land. Selskapet skal bidra i prosjektet med kompetanse på omsetning av ferske grønnsaker og forbrukerkrav.

 

Planer til bygging av et nytt, oppdatert veksthus på Særheim ligger klar, og er for tiden til vurdering hos Landbruks- og Matdepartementet. Vi håper å kunne starte opp så raskt som mulig.

 

Les mer: HER

 

www.biofresh.no, Bilde: Cornelius Munkvik/Stavanger Aftenblad

Bilde: Cornelius Munkvik/Stavanger Aftenblad

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ten + 5 =