Biofresh

mai 7, 2019

BIOFRESH

 

Det er blant annet mange ulike dyrkningsforsøk som gjøres i dette 4-årige BIOFRESH-prosjektet.

En del av forsøkene og utprøvingene gjøres i forskningssenterets veksthusanlegg parallelt med forsøk i kommersielle veksthusanlegg. Nå er det gjort noen forsøk i ett av delprosjektene der det er sett på om LED-lys, som er installert som mellombelysning (ned imellom planteradene), kan bidra til produksjons økning og i tilfelle hva som er grunnen til det.

I forsøkene ble det målt på plantevekst, avling, energiforbruk opp mot lønnsomhet i en helårsproduksjon av tomat. Resultater som ble oppnådd viser at mellombelysningen økte avlingen med 21% om sommeren og 23% om vinteren.

Resultatene viser at plantemassen øker og bladene viser større fotosyntetisk aktivitet når plantene får belysning av LED. Resultatene viser at også eldre blader langt nede i mellom planteradene er lengre fotosyntetisk aktive og dermed bidrar positivt til produksjonen. Forsøkene viser at blader som har fått lys fra LED-lamper var mer følsomme for lys og CO2 og dermed mer fotosyntetisk aktive enn blader som ikke hadde fått LED-lys, men med samme energiforbruk.

Ut fra disse forsøkene har forskningsteamet regnet ut at lønnsomheten i tomatproduksjon med bruk av LED-lys som mellombelysning vil øke fra 7 % til 13 %.


Sidsel Bøckmann NGF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

18 − eleven =