Måling av plantevekst

mai 12, 2018

For å kunne tilrettelegge for best mulig plantevekst, har vi behov for å vite hvordan plantene påvirkes av miljøforhold som klima, gjødsling og vanning.

Dette krever følsomt måleutstyr. I Biofresh-prosjektet bruker vi sensorer som måler diameteren på stengelen (bildet til venstre) og saftstrømning (bildet til høyere) hos tomatplanter. Registreringene forteller oss hvordan vannopptaket og vanninnholdet til små planter påvirkes av ulike klima- og næringsforhold gjennom døgnet.

Måleutstyret registrerer endinger på minuttbasis. Denne nøyaktigheten gir oss mulighet å studere miljøeffekter som endringer i CO2 konsentrasjonen i luften, belysningsstyrke, daglengde, lyskvalitet, temperatur, luftfuktighet, næringsmengde og -sammensetning over tid.

Vi ser på ulike tomatsorter med ulike genetiske grunnstammer. For å kunne optimalisere planteveksten er det nødvendig å oppnå en balanse mellom vannopptak og fordamping over tid. Forsøksresultatene vil gi oss viktig informasjon om hvordan en slik balanse opprettholdes.

I første omgang brukes resultatene til nye forsøk i forsøksveksthusene på NIBIO Særheim. Etter hvert vil de også videreformidles til bruk i kommersielle veksthus rundt om i Norge.

 

Måling av plantevekst

www.biofresh.no         www.biofresh.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

five × two =